www.ymparisto.fi
 
 
Vesien tila  |  Suomen ympäristökeskus (SYKE)
 
 

Säkylän Pyhäjärven automaattinen mittausasema


Pyhäjärven järvipelastajat automaattisen järvimittausaseman
huoltotöissä. Kuva: Pia Mattila-Lonka

Pyhäjärven mittauslautta vaurioitui erittäin kovassa tuulessa maanantaina 4.6.2018. Mittaukset ovat toistaiseksi keskeytyneet

Pyhäjärven vedenlaatua ja säätilaa mittaava SYKEn järvimittauslautta on myös tänä kesänä ankkuroitu Pyhäjärven eteläosaan, noin kilometrin päähän Yläneenjoen suulta. Asemalla mitataan säätilaa: tuulen suuntaa, tuulen nopeutta, ilmanpainetta ja -kosteutta, ilman lämpötilaa sekä sadantaa. Lisäksi mitataan veden lämpötilaa, veden sameutta, nitraattityppeä, sekä järven levätilannetta ilmentäviä klorofylliä ja sinileväpigmenttejä.

Pyhäjärvi-instituutin kanssa yhteistyönä tehtävä järven tilan seuranta automaattiasemalla oli aiemmin osa Tekesin rahoittamaa CatchLake hanketta (2008-2009) ja EU:n REFRESH-tutkimushanketta (2010-2011). Nyt asemaa testataan yhtenä reaaliaikaisen ympäristönseurannan pilottikohteena. Lauttaa käy viikoittain huoltamassa Pyhäjärven Järvipelastajat ry. Lautta on tiukkaan ankkuroitu paikalleen vesialueen omistajan virallisella luvalla. Lautta on varustettu heijastimin ja sen katolla on vilkkuva varoitusvalo.

Ympäristönseurantaan ja tutkimuskäyttöön ensisijaisesti tarkoitettu lautta palvelee myös kesämökkiläisiä, veneilijöitä, kalastajia, ja vaikkapa uintireissujaan Pyhäjärvelle suunnittelevia.

 
© Copyright Valtion ympäristöhallinto